Recept artisjok met citroenbotersaus

Artikel 3 van 8

Artisjok met citroenbotersaus 

De artisjok is niet alleen prachtig om te zien. Het is ook gezond, lekker en erg gezellig om te eten. Dit Franse recept komt uit het kookboek Treat& Cheat dat ik ooit samen met Marie Portiek heb uitgebracht. Een absolute favoriet bij onze kids. De blaadjes worden in rap tempo afgepeld en met de tanden leeggeschraapt om zo snel moeglijk bij het artisjokkenhart te komen. Het lekkerste voor het laatst!

 

Vegetarisch voorgerecht, 4 personen, 30-45 minuten kooktijd 

4 artisjokken
65 gr gezouten roomboter
0,5 citroen, geperst

Bereiding artisjokken
Was de artisjokken en doe in een grote pan met ruim water. Breng vlug aan de kook. De artisjokken zijn gaar als je met een vork in de bodem kunt prikken of er gemakkelijk een blaadje vanaf kunt trekken. Neem de artisjokken uit het water en laat omgekeerd uitlekken.

Bereiding saus
Smelt de boter en roer het sap van de citroen erdoor. 

Hoe te eten
Bij het eten worden de bladeren van de artisjok er een voor een afgetrokken, de onderkant in de saus gedoopt en met de tanden het vruchtvlees eraf geschraapt. De dunne binnenste bladeren bevatten geen vruchtvlees en kunnen worden weggegooid. Daarna kom je bij het zogenaamde ‘hooi’, wat je moet verwijderen en niet kunt eten. Tenslotte snijd je wat van de harde steel weg en blijft het zeer smakelijke artisjokkenhart over.

Wijntip van Varna Wijnen uit Eindhoven
Domaine Octavie Sauvignon Blanc, Touraine, Frankrijk

© 2014 - 2024 Bordy's | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel